Mazurek z migdałami:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
4 żółtka
4 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja:
polewa czekoladowa: biała i deserowa
puszka masy kajmakowej
migdały w płatkach
Wszystkie składniki na ciasto siekamy i szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy ciasto, formują wąskie brzegi, aby później nie spływała nam polewa i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Po ostygnięciu ciasta wylewamy polewę deserową, gdy ta zastygnie, białą i na koniec masę kajmakową wszystkie równomiernie rozprowadzając. Na sam koniec prażymy migdały na patelni aż zrobią się lekko złote i posypujemy nimi mazurka.
Tak wygląda mój!
W przepisie wykorzystałam tylko żółtka z jajek, a żeby nie zmarnowały się białka postanowiłam upiec również bezy.
Bezy:
4 białka
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam stopniowo podsypując cukrem pudrem i łyżką mąki ziemniaczanej. Bo ubiciu piana powinna być tak sztywna, że po odwróceniu miski masa nie wypadnie.
Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładam małe porcję piany i piekę przez 45 minut w 120*C.
Woow przepięknie :)) mazurek świetny wypróbuję za rok na pewno, a bezy upiękę chyba już w przyszłym tygodniu bo Twoje wyglądają baaardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń