sobota, 30 marca 2013

2w1 czyli, mazurek z migdałami i bezy!

Dzień przed śnieżnymi Świętami Wielkanocnymi chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na mazurek, który jest bardzo słodki i kruchy. A dodatkowo również pomysł na wykorzystanie białek, które zostaną Wam przy robieniu mazurka - bo nikt nie lubi, gdy coś w kuchni się marnuje. ;)

Mazurek z migdałami:

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki 
3/4 szklanki cukru 
1 kostka masła 
4 żółtka 
4 łyżki mleka 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja: 
polewa czekoladowa: biała i deserowa 
puszka masy kajmakowej 
migdały w płatkach 

Wszystkie składniki na ciasto siekamy i szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy ciasto, formują wąskie brzegi, aby później nie spływała nam polewa i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. 
Po ostygnięciu ciasta wylewamy polewę deserową, gdy ta zastygnie, białą i na koniec masę kajmakową wszystkie równomiernie rozprowadzając. Na sam koniec prażymy migdały na patelni aż zrobią się lekko złote i posypujemy nimi mazurka. 

Tak wygląda mój! 



W przepisie wykorzystałam tylko żółtka z jajek, a żeby nie zmarnowały się białka postanowiłam upiec również bezy. 

Bezy: 

4 białka 
250 g cukru pudru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli 

Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam stopniowo podsypując cukrem pudrem i łyżką mąki ziemniaczanej. Bo ubiciu piana powinna być tak sztywna, że po odwróceniu miski masa nie wypadnie. 
Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładam małe porcję piany i piekę przez 45 minut w 120*C. 




1 komentarz:

  1. Woow przepięknie :)) mazurek świetny wypróbuję za rok na pewno, a bezy upiękę chyba już w przyszłym tygodniu bo Twoje wyglądają baaardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń