Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na te pyszne "kluseczki". ;)
Przepis na knedle ze śliwkami:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki
3/4 kliograma śliwek
1 jajko
cukier, cukier wanilinowy, cynamon
Na początek gotujemy ziemniaki i czekamy aż ostygną. W między czasie myjemy i drylujemy śliwki oraz przygotowujemy w miseczce mieszankę z cukru, cukru wanilinowego i cynamonu (proporcje wedle uznania). Kiedy ziemniaki wystygną, mielimy je w maszynce, dodajemy mąkę i jajko energicznie zagniatając. Ważne: pamiętajcie aby blat, na którym przygotowujecie knedle podsypywać mąką aby zapobiec klejeniu. Odkrawamy kawałek ciasta (reszte przykrywamy ściereczką) i formujemy wałeczek, który następnie kroimy go na ok. 3.5 cm kawałki. Kawałki rozpłaczamy, śliwkę obsypujemy cukrową mieszanką, kładziemy na środek ciasta i dokładnie zwijamy, formułując kulkę.Tak przygotowane kulki wrzucamy do gotującego się wrzątku na około 5-7 minut i... gotowe! Po wyjęciu ze wrzątku możemy na chwilkę umieścić nasze knedle w miseczce z zimną wodą lub od razu podawać polane śmietanką z cukrem. Smacznego! :)
Ok. 3.5 cm kawałeczki i ich rozpłaczone odpowiedniki :)
Wydrylowane śliwiki i cukrowo-cynamonowa mieszanka
Kuleczki tuż przed ugotowaniem...
...i zaraz po wyjęciu :)
Knedle! :)
I efekt końcowy knedle ze śmietanką i cukrem :)
A Wy lubicie knedle? Jeśli tak to z jakim nadzieniem najbardziej? :)
Miłego dnia Bloggerzy!
Miłego dnia Bloggerzy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz