wtorek, 17 września 2013

Najpyszniejszy obiad świata - knedle ze śliwkami! :)

Kiedy myślę o śliwkach to moim pierwszym skojarzeniem są cudowne, ciężkie, słodkie knedle! Mogłabym je jeść bez przerwy, ale tylko pod koniec lata mają swój niepowtarzalny smak a polane śmietaną z cukrem, jeszcze ciepłe są po prostu bezkoknkurencyjne!
Dlatego dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na te pyszne "kluseczki". ;)

Przepis na knedle ze śliwkami:

1 kilogram ugotowanych ziemniaków 
2 szklanki mąki 
3/4 kliograma śliwek 
1 jajko 
cukier, cukier wanilinowy, cynamon 

Na początek gotujemy ziemniaki i czekamy aż ostygną. W między czasie myjemy i drylujemy śliwki oraz przygotowujemy w miseczce mieszankę z cukru, cukru wanilinowego i cynamonu (proporcje wedle uznania). Kiedy ziemniaki wystygną, mielimy je w maszynce, dodajemy mąkę i jajko energicznie zagniatając. Ważne: pamiętajcie aby blat, na którym przygotowujecie knedle podsypywać mąką aby zapobiec klejeniu. Odkrawamy kawałek ciasta (reszte przykrywamy ściereczką) i formujemy wałeczek, który następnie kroimy  go na ok. 3.5 cm kawałki. Kawałki rozpłaczamy, śliwkę obsypujemy cukrową mieszanką, kładziemy na środek ciasta i dokładnie zwijamy, formułując kulkę.Tak przygotowane kulki wrzucamy do gotującego się wrzątku na około 5-7 minut i... gotowe! Po wyjęciu ze wrzątku możemy na chwilkę umieścić nasze knedle w miseczce z zimną wodą lub od razu podawać polane śmietanką z cukrem. Smacznego! :)

 Ok. 3.5 cm kawałeczki i ich rozpłaczone odpowiedniki :) 

 Wydrylowane śliwiki i cukrowo-cynamonowa mieszanka

 Kuleczki tuż przed ugotowaniem...

 ...i zaraz po wyjęciu :) 

 Knedle! :) 

I efekt końcowy knedle ze śmietanką i cukrem :) 

A Wy lubicie knedle? Jeśli tak to z jakim nadzieniem najbardziej? :)
Miłego dnia Bloggerzy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz