...przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
ciasto francuskie
150g serka mascarpone
4 połówki brzoskwiń w syropie
1 jajko
cukier
Ciasto smarujemy równomiernie, nie za grubą warstwą serka mascarpone. Następnie kroimy brzoskwinie w kosteczkę i posypujemy nim ciasto, zostawiając z jednej strony nieposypany kawałek około 4 centymetrów, aby przy zwijaniu nic się nie wysypywało.
Całość ciasno zwijamy jak roladę (w tą samą stronę w którą było zawinięte przed wyjęciem z opakowania) i kroimy na plastry około 2 cm, które kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ja przez przypadek użyłam foli aluminiowej i radzę Wam, nie róbcie tego, bo bardzo trudno jest odkleić od niej ślimaczki. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciacha rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Przed włożeniem do piekarnika :)
I po upieczeniu! ;)
Papierem ściernym? :O
OdpowiedzUsuńżarcik! ;)
OdpowiedzUsuń