czwartek, 7 listopada 2013

Zupa dyniowa :)

Hej!

Rozgrzewająca, aromatyczna, kremowa, pyszna... - z czym się to Wam kojarzy? Prawdopodobnie z zupą, ale gdy do przymiotników dodałabym "w kolorze pomarańczowym" to byłoby łatwiej zgadnąć, że chodzi o zupę dyniową! Smak można różnicować w zależności od gustu manipulując dodatkami a ja zapraszam na wydanie na ostro :)

Przepis na zupę dyniową

ok. 1kg obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni
1 jabłko deserowe
1 mała cebula
1 mała papryka
2 litry bulionu
przyprawy wedle uznania: imbir, kurkuma, papryka ostra i słodka, sól, pieprz
bułka wieloziarnista lub migdały lub orzechy
śmietana 12%

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę, kiedy się zeszkli dokładamy pokrojone w kostkę (obrane ze skórki) jabłko, dynię i paprykę - tak smażyć około 10 minut co chwilę mieszając.
W tym samym czasie podgrzewamy w garnku bulion  a następnie dodajemy do niego zawartość patelni. Wszystko przyprawiamy wedle uznania i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut, do momentu aż dynia będzie miękka. Zostawiamy do przestygnięcia i miksujemy na gładkie puree. U mnie wersja mniej kremowa, dodałam troszkę więcej bulionu, ponieważ taką zupę dyniową lubię najbardziej. :)

Podajemy z grzankami z bułki wieloziarnistej lub z orzechami/migdałami oraz śmietaną.




Przepraszam za jakość zdjęć (niestety pogoda nie sprzyja) :(

A Wy co najbardziej lubicie jeść na obiad w listopadowe dni? Dania rozgrzewające czy bardziej "wspomnienia lata"? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!

Pozdrawiam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz