sobota, 1 lutego 2014

Tiramisu part 2 - wersja z fotorelacją!

Dobry wieczór!

Dziś już dzień 6 mojego/naszego wyzwania! Jest ktoś ze mną jeszcze? Mam nadzieję, że tak! I na początek szybka zagadka - jaki był pierwszy przepis, który umieściłam na tym bolgu....?

Wytrwali czytelnicy pewnie wiedzą, że to TIRAMISU! Pierwsza notka nie obyła się bez błędu, np. piszę o jajkach, ale nie wiadomo o ilu, jest mało zdjęć itp, itd. Dlatego dziś udoskonalona wersja tego pierwszego przepisu na cuuudowny włoski, kawowy deser!

Przepis na Tiramisu:

2 paczki podłużnych biszkoptów (nie polecam tych ze zdjęcia!)
1/2 szklanki cukru
4 jajka
500g serka mascarpone
dwie filiżanki zimnej, mocno zaparzonej kawy
80ml whisky
gorzkie kakao do posypania



1. Zaparzamy mocną kawę z 3 lub łyżeczek i zostawiamy do wystygnięcia



2. Oddzielamy żółtka od białek.
3. Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy aż powstanie sztywna piana.


4.Żółtka wrzucamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na białą gładką masę.
5. Do masy z żółtek dokładamy serek mascarpone i znów miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
6.Ubite białka dodajemy do naszej masy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką, do momentu aż uzyskamy niezwykle puszysty, biały krem.



7.Teraz przelewamy wcześniej zaparzoną kawę do głębszego talerza, dodajemy jacka daniels'a i mieszamy.


8.Bierzemy blachę na nasze tiramisu i moczymy delikatnie biszkopty w tej miksturze ;) kolejno układając całe dno blachy. 



9.Kiedy już to zrobimy, wylewamy na biszkoptowe dno pół masy, którą przygotowywaliśmy wcześniej. 
10.Następnie układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i wylewamy drugą połowę masy.



11.Na koniec posypujemy nasz pyszny deser gorzkim kakao i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 6 godzin. 

I jak Wam sie podoba ulepszona forma mojego ulubionego przepisu? Lubicie Tiramisu? Jeśli macie ochotę na inne przepisy włoskich deserów to dajcie znać. Póki co na As sweet as you mam jeszcze przepis na panna cotta więc możecie sprawdzić :)

Już jutro ostatni dzień naszego wspólnego tygodnia, bądzie przygotowani na urodzinową niespodziankę! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz