Przepis na ciasto z rabarbarem:
180g miękkiego masła
1 szklanka cukru + 2 łyżki
3 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g rabarbaru
Przepis na kruszonkę:
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mąki
Najpierw myjemy i kroimy rabarbar w plasterki, następnie zasypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy. Do miski wkładam masło oraz cukier, które miksujemy aż do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaje jajka i znów miksuję. Do tego dodaję mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, ponownie miksuję na jednolitą masę. Ciasto gotowe. Teraz została nam do przygotowania kruszonka. Mieszamy masło z cukrem i mąką aż powstaną drobne kuleczki. Najlepiej zamiast ugniatania lekko podrzucać mieszankę do góry. Teraz gdy wszystko jest już przygotowane blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto, układamy rabarbar a na końcu posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180*C przez około 60 minut.
A po tym czasie z piekarnika wychodzi nam coś takiego:
U mnie dzisiaj w majowym akcencie oprócz rabarbaru są również moje ukochane, cudownie pachnące konwalie!!! :)
Na koniec mam jeszcze jedno pytanie: czym Waszym zdaniem różni się placek od ciasta? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz