Marchew to bardzo zdrowe i pyszne warzywo a nawet jeśli nie lubicie jej smaku po gotowaniu to myślę, że ta zupa Was zaskoczy i zadowoli. :)
Kremowa konsystencja, wyrazisty kolor, aksamitny smak :) Dziś zapraszam na...
Przepis na marchewkową zupę krem :)
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli
6-7 dużych marchewek
1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej
szczypta soli, pieprzu
5 łyżek mleka
śmietana do dekoracji
płatki migdałowe
Gotujemy bulion drobiowy tradycyjnie lub z wykorzystaniem kostek rosołowych (wtedy potrzebujemy 2 sztuki:)). Następnie opalamy cebulkę i wrzucamy ją do gotującego bulionu.
Po przygotowaniu naszej bazy, obieramy marchewki, myjemy je, kroimy w plasterki i dodajemy do gotującego buliony. Przyprawiamy według własnego uznania imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kiedy marchewki będą już miękkie całość blendujemy do otrzymania kremowej, jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy mleko i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kiedy zupka jest już gotowa wrzucamy płatki migdałowe na rozgrzaną, suchą patelnie i prażymy je aż będą miały złocisty kolor.
Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy łyżką śmietany i płatkami migdałowymi. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz