sobota, 2 marca 2013

Kokosanki!

Dużo słońca, błękitne niebo, bezwietrznie i ciepło - brzmi jak idealna sobota! A u mnie uświetniają ją dodatkowo przepyszne, leciutkie jak obłoczki, o bardzo intensywnym smaku - kokosanki!
Jak zwykle podaję szybki przepis, bo najbardziej lubię, gdy w kuchni spędzam mało czasu a później zajadam się pysznościami razem z moimi bliskimi  :)

Przepis na kokosanki
 

200g wiórków kokosowych 
60g miękkiego masła 
150g cukru
2 jajka 
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Oddzielamy żółtka od białek, które ubijamy na sztywną pianę (polecam dodać szczyptę soli) ;).
Następnie do garnka na małym gazie wrzucamy masło i cukier, czekamy aż się rozpuszczą i połączą. Wtedy zdejmujemy garnek z kuchenki, dorzucamy wiórki kokosowe i mieszamy - otrzymacie bardzo gęstą masę. Teraz dokładamy wcześniej ubite białka i łyżkę mąki ziemniaczanej do garnka i już ostatni raz wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy raczej małe porcje (ja formuję je ręką, bo w ten sposób łatwiej nadaje się im kształt) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli zastosujecie się do moich proporcji otrzymacie aż DWIE pełne blachy kokosanek :)
Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200*C.

Kokosanki są idealne do kawy, na deser czy drugie śniadanie. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu - dobra wiadomość - zachowują świeżość aż do 4 dni! :)

A tak prezentują się moje. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz