poniedziałek, 6 stycznia 2014

Obiadowo: Chili con carne.

Dzień dobry!

Dziś zapraszam Was na danie obiadowe kuchni meksykańskiej - czyli coś dla fanów ostrych dań :) Bardzo łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i sycące!

Przepis na Chili con carne:

500g mięsa mielonego
1 papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli
1 mała cebula
1 kostka bulionu
100g sera żółtego w kostce
ząbek czosnku
koncentrat pomidorowy/pomidory z puszki
sól i pieprz, szczypta cukru
łyżeczka pieprzu chili
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka kurkumy
łyżeczka oregano
łyżeczka curry
łyżka oleju



1. Na patalnie wlewamy olej i od razu wrzucamy na niego pokrojony drobno czosnek i cebulę.
2. Kiedy cebulka się zarumieni na patalnie wkładamy mięso, przyprawiamy je tylko solą i pieprzem. Mieszając czekamy do wysmażenia.
3. Mięso zalewamy ok. 1/2 litra bulionu (do całkowitego przykrycia).
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę - zostawimy pod przykryciem na około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
5.Następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut



Przepis na placki/tortille:

1 szklanka mąki
80 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

6. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do ciasta na pizzę.


7. Następnie bardzo cienko wałkujemy i podpiekamy na patelni. Bardzo ważne: bez oleju!


8. Na ciepłą tortillę wykładamy wcześniej przygotowany farsz, posypujemy startym źółtym serem, zawijamy.
9. Tak przygotowane porcje wkładamy do piekrnika na około. 10 minut (do rozpuszczenia się sera)
10. Zajadamy się! :)





Danie wieloskładnikowe, ale w przygotowaniu nieskomplikowane. Jest na prawdę pyszne i aromatyczne, więc warto spróbować! :) To świetne pomysł np. na spotkanie z przyjaciółmi lub wykończenie kuchennych zapasów. Wprawdzie trzeba nabrać trochę wprawy przy robieniu tortilli - jak widać muszę się jeszcze podszkolić, a dla tych którzy nie mają na to czasu - można po prostu kupić gotowe.

A jeszcze w tym tygodniu zapraszam na nową serię przepisów: karnowałowe przysmaki! :)

Miłego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz