Pieczone jabłka (porcja dla dwóch osób)
2 jabłka (średniej wielkości, najlepiej twarde i soczyste)
2 łyżeczki płatków migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki alkoholu (u mnie Jack Daniels orzechowy)
2 gałki lodów waniliowych
Wszystko podwójnie ;)
Ścinamy z góry 1/3 jabłka, to będzie "czapeczka" naszego deseru. Następnie z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne, i do środka wkładamy po jednej łyżce każdego z wymienionych wyżej składników oprócz lodów. Jabłka przykrywamy ściętą częścią i kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jabłka będą gotowe po 25 minutach. Po wyjęciu naszego deseru na talerz dokładamy gałkę lodów (lub dwie ;)) i zajadamy się pysznym, mięciutkim i nieziemsko pachnącym jabłuszkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz