piątek, 26 kwietnia 2013

Tarta z żurawiną i migdałami :)

No dobrze... kurze starte, podłogi odkurzone, wszystko posprzątane. Słońce świeci, za oknem radośnie skaczą wróbelki. W radio przyjemna muzyka, w głowie tysiąc myśli i zamiast poleżeć, poczytać jakoś ciągnie mnie do kuchni. Co by tu zrobić, co by tu upiec. Korzyść potrójna bo będę miała coś na ząb do kawy, materiał na notkę na bloga a w bonusie zrelaksuję się. Po krótkich przemyśleniach zakasałam rękawki i przygotowałam tartę z żurawiną i migdałami.

Przepis na tartę - kruche ciasto 
175g mąki 
100g masła 
30ml zimnej wody 
1/2 łyżeczki soli 
1 łyżka cukru

Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Przepis na nadzienie
100g suszonej żurawiny 
100g migdałów w płatkach 
80g masła 
3 łyżki mleka 
2 łyżki miodu 
cukier waniliowy 

Do garnka wkładamy masło, cukier, mleko i gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy żurawinę, migdały, miód i cukier waniliowy, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy ja dokładnie widelcem i wylewamy masę. Pieczemy przez 30 minut w 180*C. Po tym czasie zajadamy się przepyszną i słodką przyjemnością w oczekiwaniu na sezonowe owoce.


Tylko jedno zdjęcie bo zniknęła tak szybko! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz