Przepis na tartę - kruche ciasto
175g mąki
100g masła
30ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Przepis na nadzienie
100g suszonej żurawiny
100g migdałów w płatkach
80g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
cukier waniliowy
Do garnka wkładamy masło, cukier, mleko i gotujemy przez 3 minuty. Następnie dodajemy żurawinę, migdały, miód i cukier waniliowy, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy ja dokładnie widelcem i wylewamy masę. Pieczemy przez 30 minut w 180*C. Po tym czasie zajadamy się przepyszną i słodką przyjemnością w oczekiwaniu na sezonowe owoce.
Tylko jedno zdjęcie bo zniknęła tak szybko! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz