Przepis na sałatkę dla dwóch osób:
100g wędzonego łososia
2 garści świeżego szpinaku
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 świeżego ogórka
kiełki rzodkiewki
+ przepis na dressing orzechowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
sól i pieprz
Na talerzu rozkładamy szpinak, na nim układamy pokrojonego łososia (zwiniętego w małe ruloniki dla pięknej prezencji ;) ) ogórka, kiełki i kukurydzę. Następnie przygotowujemy dressing - do blendera wkładamy wszystkie składniki czyli oliwę, sok z cytryny, orzechy włoskie, sól i pieprz, miksujemy aż dokładnie się połączą. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę i podajemy. A potem zajadamy się aż uszy się trzęsą, bo smak łososia i świeżego szpinaku przełamany nutą orzecha jest po prostu idealny!
Mimo, że dressing nie jest zbyt fotogeniczny to chciałam Wam pokazać jak prezentowała się ta pyszna sałatka, którą gorąco Wam polecam. Może dzięki temu kulinarnemu doświadczeniu zmieni się moje podejście do próbowania nowych smaków! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz