Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim nowy przepisem na ciasto marchewkowe. Ma bardzo intensywny smak i zapach oraz wilgotną, ale puszystą konsystencję. Wręcz rozpływa się w ustach a dodatkowo polewa nadaje mu intrugujący posmak i piękny wygląd. Myślę, że jesto to kolejny TOP przepis na jesienne dni. :)
Przepis na ciasto marchewkowe:
330g mąki
180g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody
280g drobno startej marchewki
250ml oleju
4 jajka
starta skórka z 1 cytryny
starta skórka z 1 pomarańczy
100g włoskich orzechów
Składniki na polewę tzw. frosting
100g miękkiego masła
125g serku Philadelphia
3 czubate łyżki cukru pudru
sok z jednej cytryny
Na początek prace przygotowawcze, czyli obieramy orzechy, ścieramy skórki z cytryny i pomarańczy oraz obieramy i ścieramy marchewkę. Kiedy przygotujemy sobie taką "bazę" zabieramy się do sedna! :)
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, pamiętając o uprzednim przesianiu mąki. Następnie w innym naczyniu ubijamy jajka na jasną masę, dodajemy do nich starte skórki z cytryny i pomarańczy, a na końcu dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Teraz łączymy mokre składniki z suchymi, po dokładnym wymieszaniu otrzymamy bardzo gęstą masę, do której na samym końcu dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy wszystko starannie - najlepiej drewnianą łyżką.
Formę (u mnie tortownica o średnicy 24cm) wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy je przez 70min w 180*C.
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, pamiętając o uprzednim przesianiu mąki. Następnie w innym naczyniu ubijamy jajka na jasną masę, dodajemy do nich starte skórki z cytryny i pomarańczy, a na końcu dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Teraz łączymy mokre składniki z suchymi, po dokładnym wymieszaniu otrzymamy bardzo gęstą masę, do której na samym końcu dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy wszystko starannie - najlepiej drewnianą łyżką.
Formę (u mnie tortownica o średnicy 24cm) wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy je przez 70min w 180*C.
Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy frosting - ucieramy ze sobą dokładnie wszystkie składniki, czyli masło, serek, cukier puder i sok z cytrynki. Kiedy masa będzie śnieżnobiała i gładka, smarujemy nią ciasto. Do dekoracji możemy wykorzystać połówki orzechów i/lub odrobinę startej skórki z pomarańczy. Aby uzyskać efekt idealny polecam po udekorowaniu wstawić ciasto do lodówki na minimum godzinkę.
Tuż przed wstawieniem do piekarnika...
...i zaraz po wyjęciu! :)
Po nałożeniu frostingu i udekorowaniu ;)
Pierwsza degustacja :)
Smakowitości - musicie spróbować!
Mmmm zapach aż do mnie dotarł na sam widok :) na pewno spróbuję chociaż przepis nie powiem nie należy już do mojej ligi umiejętności, ale skoro Ty polecasz to wiem, że się musi udać :)
OdpowiedzUsuńno co Ty mówisz, przepis jest naprawdę łatwy tylko dużo przygotowań. zresztą zawsze możesz mnie odwiedzić i spróbować kawałek :)
UsuńTwoje ciasto wygląda przesmakowicie. Nigdy nie jadłam marchewkowego i na razie się nie zapowiada, bo jakoś nie mam śmiałości sama wziąć się za pieczenie - jeśli chodzi o słodkie wypieki, to jestem antytalentem:(
OdpowiedzUsuń