środa, 16 października 2013

Ciasto marchewkowe!

Dzień dobry! :)
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moim nowy przepisem na ciasto marchewkowe. Ma bardzo intensywny smak i zapach oraz wilgotną, ale puszystą konsystencję. Wręcz rozpływa się w ustach a dodatkowo polewa nadaje mu intrugujący posmak i piękny wygląd. Myślę, że jesto to kolejny TOP przepis na jesienne dni. :)

Przepis na ciasto marchewkowe: 

330g mąki 
180g brązowego cukru 
2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżki sody 
280g drobno startej marchewki 
250ml oleju 
4 jajka 
starta skórka z 1 cytryny 
starta skórka z 1 pomarańczy
100g włoskich orzechów 

Składniki na polewę tzw. frosting 

100g miękkiego masła 
125g serku Philadelphia 
3 czubate łyżki cukru pudru 
sok z jednej cytryny 

Na początek prace przygotowawcze, czyli obieramy orzechy, ścieramy skórki z cytryny i pomarańczy oraz obieramy i ścieramy marchewkę. Kiedy przygotujemy sobie taką "bazę" zabieramy się do sedna! :)
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, pamiętając o uprzednim przesianiu mąki. Następnie w innym naczyniu ubijamy jajka na jasną masę, dodajemy do nich starte skórki z cytryny i pomarańczy, a na końcu dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Teraz łączymy mokre składniki z suchymi, po dokładnym wymieszaniu otrzymamy bardzo gęstą masę, do której na samym końcu dodajemy marchewkę i orzechy, mieszamy wszystko starannie - najlepiej drewnianą łyżką.
Formę (u mnie tortownica o średnicy 24cm) wysmarowujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy je przez 70min w 180*C. 

Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy frosting - ucieramy ze sobą dokładnie wszystkie składniki, czyli masło, serek, cukier puder i sok z cytrynki. Kiedy masa będzie śnieżnobiała i gładka, smarujemy nią ciasto. Do dekoracji możemy wykorzystać połówki orzechów i/lub odrobinę startej skórki z pomarańczy. Aby uzyskać efekt idealny polecam po udekorowaniu wstawić ciasto do lodówki na minimum godzinkę. 


 Tuż przed wstawieniem do piekarnika...

 ...i zaraz po wyjęciu! :) 

 Po nałożeniu frostingu i udekorowaniu ;) 

Pierwsza degustacja :)  

Smakowitości - musicie spróbować! 

3 komentarze:

  1. Mmmm zapach aż do mnie dotarł na sam widok :) na pewno spróbuję chociaż przepis nie powiem nie należy już do mojej ligi umiejętności, ale skoro Ty polecasz to wiem, że się musi udać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no co Ty mówisz, przepis jest naprawdę łatwy tylko dużo przygotowań. zresztą zawsze możesz mnie odwiedzić i spróbować kawałek :)

      Usuń
  2. Twoje ciasto wygląda przesmakowicie. Nigdy nie jadłam marchewkowego i na razie się nie zapowiada, bo jakoś nie mam śmiałości sama wziąć się za pieczenie - jeśli chodzi o słodkie wypieki, to jestem antytalentem:(

    OdpowiedzUsuń