Zawsze fajnie jest się spotkać przy herbatce/kawce na pogaduchy a jeśli będzie do tego domowej roboty ciacho, to mamy strzał w dziesiątkę. Dlatego też dziś zapraszam po przepis na proste ciacho w nietypowej formie. ;) Już jakiś czas tem skusił się na zakup sylikonowej foremki w kształcie kwiatka, którą wykorzystałam dopiero teraz i u wszystkich wywoała uśmiech na twarzy. ;)
Przepis na ciasto zebrę:
1 szklanka oleju
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
opcjonalnie barwniki spożywcze w ulubionych kolorach
+ 2 łyżki kako i 2 łyżki mąki
Wszystkie składnik oprócz kako i 2 łyżek mąki wkładamy do miski i mieszamy na najwyższych obrotach przez dwie minuty. Kiedy mamy idealnie gładką masę dzielimy ją na pół i rozlewamy do osobnych misek. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kako a do drugiej 2 łyżki mąki. Szybko mieszamy i teraz zaczynamy zabawę w zebrę. ;) Do foremki na środek wlewamy na zmianę jedną łyżkę wazową jasnej masy a drugą ciemnej - w ten sposób otrzymamy idelane paski naszej parzystokopytnej koleżanki ;) Kiedy rozlejemy całą masę, ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 180*C na 60 - 70 minut.
*jeśli chcemy więcej niż dwa kolory rolewamy masę do większej ilości miseczek i dodajemy barwniki - u mnie na próbę i bardzo mało widoczne są 2 barwniki - pomarańczowy i fioletowy ;)
Foremka sylikonowa - kwiatek; wyprzedaż FLO 9.99zł
I z drugiej strony :)
Ciacho ;)
Patrzę na te zdjęcia i cudowne słońce za oknem i chcę wierzyć, że to wcale nie taka piękna jesienie lecz wiosna! :)
Miłego dnia!
Zamurowało mnie :) A ja ???
OdpowiedzUsuńprześlicznie wygląda to ciasto i na 100% smakuje jak marzenie.
Zapraszamy na weekend i na ciacho :)
UsuńAaale foremkaa! Inspirujesz mnie do pichcenia w kuchni! :) a moją dietę szlag trafi :D
OdpowiedzUsuńciesze się, że inspiruje ;) a jesienią można sobie od czasu do czasu pozwolić na "małe co nie co" :D
Usuń