Najsłynniejsze danie świata czyli pizza, ostatnio gościła również na moim stole! Szybkie danie doskonałe zarówno na obiad z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację z Ukochaną osobą przy lampce wina.
Ja Włochy uwielbiam więc i do pizzy mam słabość! :)
Pizza Pana P. :)
1/2 kilograma mąki
1/3 opakowania drożdży (ok. 35g)
3/4 szklanki wody
3 łyżki stołowe oleju
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże i wodę. Wszystko dokładnie i energicznie zagniatamy aż uzyskamy ładne jednolite ciasto (jeśli będzie się kleiło dorzucamy jeszcze troszkę mąki). Na koniec dodajemy około 3 łyżek oleju i jeszcze raz dokładnie zagniatamy ciasto, dzięki temu nasza pizza będzie bardziej puszysta a przez to smaczniejsza. Tak przygotowaną masę formujemy w kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając miskę czystą ściereczką i pozwalamy mu "leżakować" przez 30 minut. :)
W między czasie przygotujemy sos na pizzę:
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka ketchupu,
2-3 łyżki ciepłej wody,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
(ewentualnie jeśli lubicie wyciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku).
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, mieszamy i zostawiamy do schłodzenia.
Sos powinien być dość rzadki.
Po 30 minutach na blat wysypujemy mąkę, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm, smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. I najprzyjemniejsza część - nakładanie dodatków. Tutaj panuje pełna dowolność - wrzucacie to co chcecie albo to co akurat jest w lodówce ;) Ja użyłam startego żółtego sera, szynki, czerwonej cebuli, zielonych oliwek, czerwonej papryki i ogórka kiszonek, a na koniec jeszcze raz posypałam trochę sera. :)
Pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 20 minut aż nasza pizza się ładnie zarumieni. Wyjmujemy i się zajadamy :) Jeśli został Wam sos pomidorowy to świetnie nada się również przy jedzeniu jako zamiennik zwykłego ketchupu.
wygląda przepysznie!! :D
OdpowiedzUsuńSos mógłby być przygotowany ze świeżych składników (pomidorów!) zamiast tych wspomnianych w przepisie, ale ogólnie rzecz biorąc - jest ok!
OdpowiedzUsuńz pewnością sos ze świeżych pomidorów byłby bardziej aromatyczny, jednak jestem na nie uczulona - dlatego zawsze posiłkuję się przetworzonymi pomidorami w tym wypadku koncentratem :)
Usuń